Churros- przepis na hiszpański deser

Rozpoczynamy nowy cykl wpisów na blogu, Zakochani na tropie- czyli poszukujemy w polskich magazynach przepisów na dania, tapas, słodkości kuchni hiszpańskiej; następnie sprawdzamy, czy potrawy wykonane wg przepisu z gazet mają coś wspólnego z Półwyspem Iberyjskim.

Luty to czas karnawału. Zainspirowani artykułem Słodkości ostatkowe z magazynu Poradnik Domowy (numer 3) przygotowaliśmy churros, hiszpański deser. Będąc w Hiszpanii, często próbowaliśmy churros z czekoladą. Ten smak i zapach dobrze pamiętamy do dziś. Poniżej, zamieszczamy przepis prosto z czasopisma. Sprawdzimy, czy z podanych składników, przygotowując krok po kroku, uda nam się stworzyć pierwszy raz domową wersję churros.

Churros-przepis na deser z czasopisma Poradnik Domowy

Składniki

20 dag mąki, szklanka wody, 5 dag smalcu, 3 roztrzepane jajka, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia, cukier do posypania

Przygotowanie

Na dobre churros najlepiej jest przygotować ciasto poprzedniego dnia. W garnku zagotuj wodę ze smalcem. Do wrzątku wsyp mąkę i sól, zmniejsz ogień i mocno energicznie mieszaj drewnianą łyżką. Wyrabiaj, aż masa będzie gładka i błyszcząca (jak na ptysie). Ostudź, dodaj jajka, wymieszaj. Odstaw na noc.

Następnego dnia rano rozgrzej dobrze olej w szerokim garnku. Szprycę cukierniczą napełnij ciastem i wyciskaj do gorącego oleju długie paluchy. Usmażone na złoto churros wyjmuj łyżką cedzakową na bibułę. Osącz z nadmiaru tłuszczu. Posyp cukrem i podawaj z czekoladą.

Na czekoladę wlej 2 szklanki mleka i szklankę kremówki do rondelka, doprowadź do wrzenia. Stopniowo po kawałku dodawaj 10 dag czekolady, mieszaj, gotuj, aż będzie kremowa.

Krok po kroku wykonanie Churros

Składniki mamy już przed sobą, więc do dzieła. Do wrzątku dodaliśmy wszystkie części, mieszaliśmy aż masa ciasta zgęstniała. Szkoda, że wskazówka z magazynu typu „masa jak na ptysie” dla osób, które nigdy nie przygotowały tego deseru, jest mało przydatna, bo nadal nie wiemy, jak ma wyglądać konsystencja :P

Następny krok po wystudzeniu to dodanie jajek, tak też zrobiliśmy. Kolejna wskazówka, odstawić ciasto na noc. I tu ponownie zagwozdka. W przepisie nie zamieszczono informacji, w jakie miejsce odstawić na noc masę na churros: do lodówki, czy zostawić na blacie kuchennym? My zostawiliśmy w lodówce. Musimy Wam się przyznać, że nie mogliśmy wytrzymać do następnego dnia i pozwoliliśmy sobie usmażyć od razu kilka pałeczek churros i wyszły całkiem niezłe, choć nieco suche, bo chwilę za długo je smażyliśmy.

Następnego dnia, późnym popołudniem po raz drugi zaczęliśmy smażenie hiszpańskich smakołyków. Oczywiście na złocisty kolor. Po odsączeniu z tłuszczu posypaliśmy cukrem (w zasadzie ksylitolem) i przyznajemy, tym razem okazały się bardzo smaczne.

Podsumowanie przygotowania Churros

Podsumowując, korzystając pierwszy raz z przepisu z Poradnika Domowego, wykonując krok po kroku ciasto, hiszpańskie "pączki" churros wyszły pyszne. Uważamy jednak, że do ciasta można było dodać troszkę więcej soli, szkoda, że w przepisie nie była podana konkretna ilość tego produktu. W instrukcji wykonania masy jest kilka sformułowań, które początkującego cukiernika mogą zbić z tropu. Nie było również podanych dokładnych ilość składników na gorącą czekoladę. Wykonując czekoladę z przepisu, śmiemy twierdzić, że wyszłaby zupa mleczna-my dodaliśmy o połowę mniej mleka i śmietanki, a wyszła mimo to nieco zbyt rzadka.



Z okazji zbliżających się Walentynek, fajnym pomysłem może być przygotowanie domowych churros w kształcie serca dla Walentego lub Walentynki <3

Sprawdź nasze pomysły na Walentynki.

Masz pytania dotyczące podróży do Hiszpanii? Napisz do nas zakochaniwhiszpanii@gmail.com

Sprawdź nasz profil na Instagramie

Previous
Previous

Szampańska galaretka- przepis na deser

Next
Next

Muzeum Sztuk Pięknych. Co warto zobaczyć w Sewilli?