Flamenco, churros, tapas i… kawa z tymi przykładami często kojarzona jest Hiszpania. Warto więc przed podróżą na Półwysep Iberyjski zapoznać się z nazwami kilku typowych rodzajów kaw, z którymi z pewnością spotkasz się w kawiarni:
Na wyspie Gran Canaria w Valle de Agaete produkowana jest od ponad 200 lat kawa. Wyspa ta znana jest z klimatu subtropikalnego, dlatego jest idealnym miejscem do uprawy drzewa kawowca.
Uprawa ziaren kawy dotarła na Wyspy Kanaryjskie w 1778 roku, z rozkazu króla Karola III. Pierwsze ziarna kawy posadzono na Teneryfie w rejonie La Orotava, Gran Canarii i La Palmie.
Obecnie na Gran Canarii produkowana jest tylko niewielka ilość ziaren . Finca los Castanos to jedyna plantacja kawy z akademią w Europie. Uprawiana jest tu Arábica Typica, czyli pierwotna odmiana kawy i Geisha.
Teraz mała ciekawostka dla fanów hiszpańskiej kawy. Spacerując po krakowskiej dzielnicy Kazimierz, wstąp do kawiarni Dobro&Dobro cafe, ul. Starowiślna 78, możesz tu zamówić hiszpańską kawę cortado, która charakteryzuje się intensywnym espresso z dodatkiem mlecznej pianki.
A Ty masz swój ulubiony rodzaj hiszpańskiej kawy?
Najnowsze wpisy
Tagi