TOP 10 Kaw, których musisz spróbować będąc w Hiszpanii
Flamenco, churros, tapas i… kawa z tymi przykładami często kojarzona jest Hiszpania. Warto więc przed podróżą na Półwysep Iberyjski zapoznać się z nazwami kilku typowych rodzajów kaw, z którymi z pewnością spotkasz się w kawiarni.
Kawa w Hiszpanii-lista
Café solo, to po prostu odpowiednik włoskiego espresso
Café cortado, składa się z intensywnego espresso z dodatkiem mlecznej jak chmurka pianki
Café con leche, jedna z najczęściej zamawianych kaw w hiszpańskich barach, zawiera tyle samo mleka, co kawy
Café con hielo, to mrożona, podana w filiżance kawa z osobną szklanką lodu, do którego po dodaniu cukru sami wlewamy małą czarną.
Café bombon, to połączenie skondensowanego mleka i wyrazistego espresso. Idealna dla miłośników słodkości.
Café carajillo, podpalane brandy razem z ziarnami kawy, cukrem i skórką z cytryny dodane do świeżo przygotowanej kawy
Café belmonte, espresso, skondensowane mleko i kilka kropel brandy, podawana jest w szklanej filiżance tak, aby warstwy kawy i mleka były widoczne
Barraquito, mleko skondensowane, likier, kawa, mleko
Café con miel, to espresso w połączeniu ze spienionym mlekiem i miodem
Descafeinado, po prostu kawa bezkofeinowa
Czy w Europie uprawiana jest kawa?
Na wyspie Gran Canaria w Valle de Agaete produkowana jest od ponad 200 lat kawa. Wyspa ta znana jest z klimatu subtropikalnego, dlatego jest idealnym miejscem do uprawy drzewa kawowca.
Uprawa ziaren kawy dotarła na Wyspy Kanaryjskie w 1778 roku, z rozkazu króla Karola III. Pierwsze ziarna kawy posadzono na Teneryfie w rejonie La Orotava, Gran Canarii i La Palmie.
Obecnie na Gran Canarii produkowana jest tylko niewielka ilość ziaren. Ok 1500 kg. kawy rocznie produkuje Finca La Laja. Uprawa kawy odbywa się na terenie winnicy Los Berrazales w Agaete.
Gdzie w Krakowie wypić kawę cortado?
Teraz mała ciekawostka dla fanów hiszpańskiej kawy. Spacerując po krakowskiej dzielnicy Kazimierz, wstąp do kawiarni Dobro&Dobro cafe, ul. Starowiślna 78, możesz tu zamówić hiszpańską kawę cortado, która charakteryzuje się intensywnym espresso z dodatkiem mlecznej pianki.
A Ty masz swój ulubiony rodzaj hiszpańskiej kawy?
Masz pytania dotyczące podróży do Hiszpanii? Napisz do nas zakochaniwhiszpanii@gmail.com
Sprawdź nasz profil na Instagramie