Menu Sylwestrowe 2020

Przed nami koniec grudnia. Jak co roku o tej porze, część z nas już miała plan na spędzenie nocy sylwestrowej: na balu, w górach, nad morzem lub za granicą. W tym roku przez pandemię koronawirusa jest zupełnie inaczej. Dużo ograniczeń nie pomaga nam w zorganizowaniu sylwestra w większym gronie. Dlatego my w tym roku stawiamy na domówkę. Chętnie przedstawimy Wam pomysły na zorganizowanie szampańskiej nocy sylwestrowej dla dwóch osób w stylu hiszpańskim. Gwarantujemy szybkość wykonania naszych sylwestrowych tapas'ów. Niemal wszystkie składniki oprócz babeczek są dostępne m.in. w sklepach Lidl. Do noworocznego toastu proponujemy kieliszek hiszpańskiej Cavy.

Nasze menu sylwestrowe - pinchos, winogrona, oliwki, babeczki, ser z jamonem, tapenada, gambas

Mamy nadzieję, że skorzystacie z naszych pomysłów. Już teraz życzymy Wam szczęśliwego 2021 roku!!! Próspero Año Nuevo!!!

Babeczki z pastą tuńczykową

Babeczki z pastą tuńczykową

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek (195g z zalewą / 150g po odsączeniu)
  • 1 opakowanie (135g) serka typu philadelphia np. piątnica
  • ½ opakowania mini tartaletek/babeczek wytrawnych (nasze KRUSTADER ze sklepu Ikea)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy (może być z opakowania po tuńczyku)
  • szczypta papryki wędzonej, najlepiej hiszpańskiej pimentón
  • 4 kawałki papryki piquillo

Przygotowanie

Tuńczyka przekładamy z puszki do miseczki. Następnie dodajemy całą zawartość opakowania serka śmietankowego. Dodajemy sól i pieprz wg. uznania oraz jedną łyżeczkę oliwy. Całość blendujemy. Powstałą pastę, przekładamy do mini tartaletek. Mini babeczki posypujemy szczyptą wędzonej papryki w proszku. Dalej kroimy paprykę piquillo na małe cząsteczki i dekorujemy.

Bagietka z tapenadą naszego pomysłu

Bagietka z tapenadą naszego pomysłu

Składniki

  • 1 słoik (160 g po odsączeniu) czarnych oliwek bez pestek
  • pół bagietki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka kolendry
  • 3 plasterki jalapeño

Przygotowanie

Ząbek czosnku obieramy, przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować wszystkie składniki. Następnie dodajemy oliwki, suszone pomidory, pietruszkę, kolendrę oraz plasterki jalapeño. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Na koniec, jeśli istnieje potrzeba, dodajemy odrobinę soli i pieprzu wg. uznania. Powstałą tapenadę przekładamy na pokrojone kawałki bagietki.

Gambas al ajillo

Gambas al ajillo

Składniki

  • 150 g krewetek, mogą być mrożone
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 sztuki papryczki ostrej
  • oliwa
  • pół bagietki
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 1 mały kieliszek brandy

Opcjonalnie

  • łyżka masła
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Krewetki wyciągamy z opakowania przed gotowaniem i rozmrażamy (oczywiście, jeśli kupiliśmy mrożone) :) Następnie czosnek obieramy i kroimy w talarki. Paprykę kroimy na pół, odcinamy górną część, można usunąć nasionka. Natkę pietruszki, dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy drobno.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy wcześniej pokrojony czosnek i paprykę. Oliwa nie może być zbyt gorąca, żeby czosnek się nie spalił! Doprawiamy nieco solą i pieprzem. Podsmażamy na małym ogniu na lekko złocisty kolor. Zwiększamy nieco ogień i dorzucamy krewetki, które smażymy po 2-3 minuty z obu stron. Dodajemy brandy i czekamy, aż alkohol odparuje. Na koniec, można dodać łyżkę masła i dorzucić pokrojoną natkę pietruszki.

Bagietkę kroimy na małe kromeczki. Możemy je wcześniej podgrzać w piekarniku bądź na patelni, w której zakończyło się smażenie krewetek. Gotowe krewetki podajemy na talerzu wraz z kawałkami czosnku i bagietką.

Pinchos z chorizo i krewetkami

Pinchos z chorizo i krewetkami

Składniki

  • 150 g krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szt. ostrej papryczki
  • 4 grubsze plastry chorizo
  • 3 łyżki oliwy
  • pół bagietki
  • 4 długie wykałaczki

Przygotowanie

Rozmrożone i osuszone krewetki smażymy na rozgrzanej oliwie ze szczyptą soli i pieprzu po 3-4 minuty z obu stron lub przygotowujemy wg. przepisu gambas al ajillo. Plasterki chorizo podsmażamy z obu stron na oliwie z oliwek. Bagietkę kroimy na mniejsze kromeczki. Następnie na bagietkę układamy chorizo, dalej 2 krewetki, w całość wbijamy wykałaczkę. Proces ten powtarzamy.

12 winogron

12 winogron w czekoladzie

Składniki

  • 12 sztuk białych winogron
  • 125g czekolady deserowej
  • 80g orzechów np. laskowych posiekanych
  • 12 wykałaczek

Przygotowanie

Winogrona myjemy i suszymy. Następnie w kąpieli wodnej (hiszp. baño de María), rozpuszczamy czekoladę. Każdą sztukę winogrona nabijamy na wykałaczkę i wkładamy do płynnej czekolady. Następnie obtaczamy w posiekanych orzechach.

Mini tapas

Mini tapas - ser i jamón

Składniki

  • ulubiony kawałek sera hiszpańskiego np. queso manchego
  • kilka plastrów hiszpańskiej szynki dojrzewającej np. jamón iberico lub jamón serrano
  • wykałaczki
  • odrobina dobrej oliwy np. arbequina lub picual

Przygotowanie

Ser kroimy w trójkąty lub dowolny kształt. Na ser kładziemy kawałek szynki i wbijamy wykałaczkę. Skrapiamy oliwą do smaku.

Oliwki z migdałami

Oliwki z migdałami

Składniki

  • 1 słoiczek dobrych oliwek np. gordal nadziewanych migdałami
  • wykałaczki

Przygotowanie

Oliwki przekładamy do małej miseczki. Wbijamy wykałaczki i gotowe.