Przed nami koniec grudnia. Jak co roku o tej porze, część z nas już miała plan na spędzenie nocy sylwestrowej: na balu, w górach, nad morzem lub za granicą. W tym roku przez pandemię koronawirusa jest zupełnie inaczej. Dużo ograniczeń nie pomaga nam w zorganizowaniu sylwestra w większym gronie. Dlatego my w tym roku stawiamy na domówkę. Chętnie przedstawimy Wam pomysły na zorganizowanie szampańskiej nocy sylwestrowej dla dwóch osób w stylu hiszpańskim. Gwarantujemy szybkość wykonania naszych sylwestrowych tapas'ów. Niemal wszystkie składniki oprócz babeczek są dostępne m.in. w sklepach Lidl. Do noworocznego toastu proponujemy kieliszek hiszpańskiej Cavy.
Mamy nadzieję, że skorzystacie z naszych pomysłów. Już teraz życzymy Wam szczęśliwego 2021 roku!!! Próspero Año Nuevo!!!
Tuńczyka przekładamy z puszki do miseczki. Następnie dodajemy całą zawartość opakowania serka śmietankowego. Dodajemy sól i pieprz wg. uznania oraz jedną łyżeczkę oliwy. Całość blendujemy. Powstałą pastę, przekładamy do mini tartaletek. Mini babeczki posypujemy szczyptą wędzonej papryki w proszku. Dalej kroimy paprykę piquillo na małe cząsteczki i dekorujemy.
Ząbek czosnku obieramy, przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować wszystkie składniki. Następnie dodajemy oliwki, suszone pomidory, pietruszkę, kolendrę oraz plasterki jalapeño. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Na koniec, jeśli istnieje potrzeba, dodajemy odrobinę soli i pieprzu wg. uznania. Powstałą tapenadę przekładamy na pokrojone kawałki bagietki.
Opcjonalnie
Krewetki wyciągamy z opakowania przed gotowaniem i rozmrażamy (oczywiście, jeśli kupiliśmy mrożone) :) Następnie czosnek obieramy i kroimy w talarki. Paprykę kroimy na pół, odcinamy górną część, można usunąć nasionka. Natkę pietruszki, dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy drobno.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy wcześniej pokrojony czosnek i paprykę. Oliwa nie może być zbyt gorąca, żeby czosnek się nie spalił! Doprawiamy nieco solą i pieprzem. Podsmażamy na małym ogniu na lekko złocisty kolor. Zwiększamy nieco ogień i dorzucamy krewetki, które smażymy po 2-3 minuty z obu stron. Dodajemy brandy i czekamy, aż alkohol odparuje. Na koniec, można dodać łyżkę masła i dorzucić pokrojoną natkę pietruszki.
Bagietkę kroimy na małe kromeczki. Możemy je wcześniej podgrzać w piekarniku bądź na patelni, w której zakończyło się smażenie krewetek. Gotowe krewetki podajemy na talerzu wraz z kawałkami czosnku i bagietką.
Rozmrożone i osuszone krewetki smażymy na rozgrzanej oliwie ze szczyptą soli i pieprzu po 3-4 minuty z obu stron lub przygotowujemy wg. przepisu gambas al ajillo. Plasterki chorizo podsmażamy z obu stron na oliwie z oliwek. Bagietkę kroimy na mniejsze kromeczki. Następnie na bagietkę układamy chorizo, dalej 2 krewetki, w całość wbijamy wykałaczkę. Proces ten powtarzamy.
Winogrona myjemy i suszymy. Następnie w kąpieli wodnej (hiszp. baño de María), rozpuszczamy czekoladę. Każdą sztukę winogrona nabijamy na wykałaczkę i wkładamy do płynnej czekolady. Następnie obtaczamy w posiekanych orzechach.
Ser kroimy w trójkąty lub dowolny kształt. Na ser kładziemy kawałek szynki i wbijamy wykałaczkę. Skrapiamy oliwą do smaku.
Oliwki przekładamy do małej miseczki. Wbijamy wykałaczki i gotowe.
Najnowsze wpisy
Tagi