Paella i Fideuà – przewodnik po hiszpańskich smakach i najlepszych miejscach
Wybierasz się do Hiszpanii, więc poznaj kulturę gastronomiczną tego kraju. Podczas pobytu zamów w hiszpańskim barze typowe rodzaje kawy, oraz spróbuj tapas. Hiszpania jest pełna aromatycznego jedzenia, dlatego też spróbuj zamówić paellę. Czym jest paella, i czym różni się fideua? O tym przeczytasz w poniższym tekście.
Paella co to za danie?
Paella to jedno z najbardziej znanych dań kuchni hiszpańskiej, charakterystyczna potrawa regionu Walencja. Głównym składnikiem paelli jest ryż, typu bomba, aromatyczny bulion, świeże warzywa oraz szafran. Najprościej tłumacząc jak wygląda paella, odrobinę przypomina włoskie risotto, ale to nie jest to samo danie!!! Różni się techniką przygotowania. W paelli ryż nie posiada kremowej konsystencji jak w risotto, a jest lekko chrupiąca od spodu (socarrat). Paella jest symbolem kuchni Walencji.
Zamawiając pamiętaj o wymowie pa-e-ja (hiszpańskie ll czyta się jako j).
Paella - składniki tradycyjnego dania kuchni hiszpańskiej
By móc przygotować paelle potrzebne będą specjalne naczynie oraz składniki:
paellera lub paella (obie nazwy poprawne i funkcjonują w RAE) - specjalna płaska patelnia do przygotowania paelli
ryż - typu bomba
bulion
oliwa z oliwek
warzywa np. fasolka, pomidory
szafran
mięso z królika i kurczaka
owoce morza
Skąd pochodzi paella?



Paella to danie, pochodzące z regionu Walencja w Hiszpanii. W miejscowości Alboraya znajdują się pola ryżowe. Paella powstała jako chłopskie, pożywne danie, stanowiła prostym posiłek składający się z produktów, które były dostępne w okolicy jak ryż, mięso kurczaka, czy szafran. Gotowano ją w naczyniu nad ogniem z drewna pomarańczowego.
Walencja to trzecie pod względem wielkości miasto Hiszpanii, położone nad Morzem Śródziemnym, w sercu regionu Costa del Azahar. Kuchnia tego regionu z paellą na czele, stała się kulinarną wizytówką całej Hiszpanii.
Skąd nazwa paella?
Nazwa dania paella pochodzi od naczynia w którym jest przyrządzane. Płaska patelnia z dwoma uchwytami, nazywana jest paellera lub paella. Nazwa tego naczynia pochodzi od łacińskiego patella, znaczącego naczynie do gotowania.
Rodzaje paelli - czyli co zamówić do jedzenia w Hiszpanii?
Paella Valenciana - to klasyczna, tradycyjna paella, pochodząca z regionu Walencja. Przygotowana jest z królika, groszku
Paella Mixta - jest mieszanką kurczaka i owoców morza
Paella de verduras - paella wegetariańska
Paella de mariscos - ta paella przygotowywana jest z owoców morza
Paella w Polsce, gdzie zjeść autentyczną kuchnię hiszpańską?
Pomimo tego, że paella to danie pochodzące z Andaluzji, podróżując po Polsce, w kilku miastach udało się nam spróbować kuchni hiszpańskiej. Jeśli szukasz najlepszej paelli w Polsce, oto sprawdzone miejsca, które warto odwiedzić:
Alejo’s – Kraków
To jedna z najlepszych hiszpańskich restauracji w Krakowie. Paella, którą tam jedliśmy, zachwyciła nas smakiem. Dobra jakość składników i klimat miejsca sprawiają, że Alejo’s to idealny adres dla fanów kuchni hiszpańskiej, by na chwilę poczuć się jak w Hiszpanii.
Si Señor – Kielce
Autentyczna paella w centrum Kielc! Restauracja Si Señor serwuje dania, które przenoszą do Hiszpanii. Paella aromatyczna, pełna owoców morza, z aromatycznym szafranem.
Treinta y Tres – Gdańsk
Ta wyjątkowa hiszpańska restauracja znajduje się w Gdańsk na 33. piętrze Olivia Star, z panoramicznym widokiem na Trójmiasto. Serwowane tu dania kuchni hiszpańskiej robią wrażenie nie tylko smakiem, ale i formą podania. Idealne miejsce na kolację w stylu hiszpańskim z nutą elegancji. Idealne miejsce na romantyczną kolację w Gdańsku.
Gdzie zjeść najlepszą paellę w Hiszpanii?
Podróżując po Hiszpanii, mieliśmy okazję spróbować paelli w wielu miastach – od Barcelony, po Kadyks. Jednak najlepszą paellę jedliśmy w Sewilli w restauracji Gusto Sevilla. Danie było niesamowite: aromatyczny ryż, świeże owoce morza i intensywne, tradycyjne smaki Andaluzji. Nie posiadamy zdjęcia tej paelli, bo byliśmy zbyt głodni, żeby tracić czas na wykonanie zdjęć. Jeśli zastanawiasz się, gdzie zjeść najlepszą paellę w Sewilli Gusto Sevilla to miejsce, które koniecznie musisz odwiedzić.
Czym różni się fideuà od paelli?
Fideaua to danie podobne do paelli - również przygotowywana w tym samym naczyniu (paellera). Jednak główną różnicą jest brak ryżu a makaron typu fideo. Fideuà również ma mocny posmak morza, ponieważ przygotowywana jest na bulionie rybnym. Fideuà ma swoje korzenie w regionie Walencji, ale popularna jest także w Katalonii
Jeśli zastanawiasz się, gdzie zjeść najlepszą fideuà w Barcelonie, skorzystaj z naszego polecenia i odwiedź restaurację Xiringuito Escribà, położoną tuż przy plaży. To właśnie tam spróbowaliśmy fideuà, która zachwyciła nas idealną konsystencją makaronu, głębokim smakiem owoców morza i perfekcyjnym przypieczeniem od spodu.
Światowy Dzień Paelli
Ważna informacja dla miłośników kuchni hiszpańskiej. Co roku 20 września w Walencji celebrowany jest Światowy Dzień Paelli (World Day Paella).
W taki dzień warto zjeść paellę.