Tapas - przepisy na hiszpańskie przystawki
Przed nami koniec grudnia. Jak co roku o tej porze, część z nas już miała plan na spędzenie nocy sylwestrowej: na balu, w górach, nad morzem lub za granicą. W tym roku przez pandemię koronawirusa jest zupełnie inaczej. Dużo ograniczeń nie pomaga nam w zorganizowaniu sylwestra w większym gronie. Dlatego my w tym roku stawiamy na domówkę. Na przyjęcie organizowane w domu, proponujemy Ci wykonanie naszych przepisów z przekąskami kuchni hiszpańskiej. Dajemy Ci gwarancję dobrego smaku, oraz szybkości wykonania naszych sylwestrowych tapas'ów. Niemal wszystkie składniki oprócz babeczek są dostępne m.in. w sklepach Lidl. Do noworocznego toastu proponujemy kieliszek hiszpańskiej Cavy.
Mamy nadzieję, że przygotowując domówkę, skorzystasz z naszych przepisów na przekąski. Już teraz życzymy Ci szczęśliwego 2021 roku!!! Próspero Año Nuevo!!!
Babeczki z pastą tuńczykową
Składniki
1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek (195 g z zalewą / 150 g po odsączeniu)
1 opakowanie (135 g) serka typu philadelphia np. piątnica
½ opakowania mini tartaletek/babeczek wytrawnych (nasze KRUSTADER ze sklepu Ikea)
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka oliwy (może być z opakowania po tuńczyku)
szczypta papryki wędzonej, najlepiej hiszpańskiej pimentón
4 kawałki papryki piquillo
Przygotowanie
Tuńczyka przekładamy z puszki do miseczki. Następnie dodajemy całą zawartość opakowania serka śmietankowego. Dodajemy sól i pieprz wg. uznania oraz jedną łyżeczkę oliwy. Całość blendujemy. Powstałą pastę, przekładamy do mini tarteletek. Mini babeczki posypujemy szczyptą wędzonej papryki w proszku. Dalej kroimy paprykę piquillo na małe cząsteczki i dekorujemy.
Bagietka z tapenadą naszego pomysłu
Składniki
1 słoik (160 g po odsączeniu) czarnych oliwek bez pestek
pół bagietki
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
6 suszonych pomidorów
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka kolendry
3 plasterki jalapeño
Przygotowanie
Ząbek czosnku obieramy, przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować wszystkie składniki. Następnie dodajemy oliwki, suszone pomidory, pietruszkę, kolendrę oraz plasterki jalapeño. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Na koniec, jeśli istnieje potrzeba, dodajemy odrobinę soli i pieprzu wg. uznania. Powstałą tapenadę przekładamy na pokrojone kawałki bagietki.
Gambas al ajillo
Składniki
150 g krewetek, mogą być mrożone
4 ząbki czosnku
2 sztuki papryczki ostrej
oliwa
pół bagietki
przyprawy: sól, pieprz
1 mały kieliszek brandy
Opcjonalnie
łyżka masła
natka pietruszki
Przygotowanie
Krewetki wyciągamy z opakowania przed gotowaniem i rozmrażamy (oczywiście, jeśli kupiliśmy mrożone) :) Następnie czosnek obieramy i kroimy w talarki. Paprykę kroimy na pół, odcinamy górną część, można usunąć nasionka. Natkę pietruszki, dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy drobno.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy wcześniej pokrojony czosnek i paprykę. Oliwa nie może być zbyt gorąca, żeby czosnek się nie spalił! Doprawiamy nieco solą i pieprzem. Podsmażamy na małym ogniu na lekko złocisty kolor. Zwiększamy nieco ogień i dorzucamy krewetki, które smażymy po 2-3 minuty z obu stron. Dodajemy brandy i czekamy, aż alkohol odparuje. Na koniec, można dodać łyżkę masła i dorzucić pokrojoną natkę pietruszki.
Bagietkę kroimy na małe kromeczki. Możemy je wcześniej podgrzać w piekarniku bądź na patelni, w której zakończyło się smażenie krewetek. Gotowe krewetki podajemy na talerzu wraz z kawałkami czosnku i bagietką.
Pinchos z chorizo i krewetkami
Składniki
150 g krewetek
4 ząbki czosnku
2 szt. ostrej papryczki
4 grubsze plastry chorizo
3 łyżki oliwy
pół bagietki
4 długie wykałaczki
Przygotowanie
Rozmrożone i osuszone krewetki smażymy na rozgrzanej oliwie ze szczyptą soli i pieprzu po 3-4 minuty z obu stron lub przygotowujemy wg. przepisu gambas al ajillo. Plasterki chorizo podsmażamy z obu stron na oliwie z oliwek. Bagietkę kroimy na mniejsze kromeczki. Następnie na bagietkę układamy chorizo, dalej 2 krewetki, w całość wbijamy wykałaczkę. Proces ten powtarzamy.
12 winogron- hiszpańska tradycja sylwestrowa
Hiszpanie o północy zjadają 12 winogron, które mają zapewnić szczęście w Nowym Roku.
Składniki
12 sztuk białych winogron
125 g czekolady deserowej
80 g orzechów np. laskowych posiekanych
12 wykałaczek
Przygotowanie
Winogrona myjemy i suszymy. Następnie w kąpieli wodnej (hiszp. baño de María), rozpuszczamy czekoladę. Każdą sztukę winogrona nabijamy na wykałaczkę i wkładamy do płynnej czekolady. Następnie obtaczamy w posiekanych orzechach.
Mini tapas
Składniki
ulubiony kawałek sera hiszpańskiego np. queso manchego
kilka plastrów hiszpańskiej szynki dojrzewającej np. jamón iberico lub jamón serrano
wykałaczki
odrobina dobrej oliwy np. arbequina lub picual
Przygotowanie
Ser kroimy w trójkąty lub dowolny kształt. Na ser kładziemy kawałek szynki i wbijamy wykałaczkę. Skrapiamy oliwą do smaku.
Oliwki z migdałami
Składniki
1 słoiczek dobrych oliwek np. gordal nadziewanych migdałami
wykałaczki
Przygotowanie
Oliwki przekładamy do małej miseczki. Wbijamy wykałaczki i gotowe.
Życzymy Ci udanej imprezy. Smacznego !!!