Szampańska galaretka

Dwie lamki szampańskiej galaretki

Dzisiejszy post niedługi, niekrótki, lecz w sam raz. Pozostając w klimacie walentynek i romantycznych randek, polecamy Wam smaczny, oraz prosty do wykonania deser. Jako Zakochani w Hiszpanii, do przygotowania przepysznej galaretki użyliśmy oczywiście hiszpańskiego wina Cava.

Składniki

  • 200 ml wina musującego Cava (półwytrawne lub słodsze)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny uniwersalnej 1
  • 20 ml wody
  • ulubione owoce truskawki, maliny (kilka sztuk)

Przygotowanie

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, wg. według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Następnie do ciepłego i lepkiego roztworu, dodajemy wino musujące. Na początku po łyżeczce, aby żelatyna dobrze się rozmieszała, później dodajemy resztę bąbelków i całość mieszamy. W kolejnym kroku jeśli chcemy, aby owoc pozostał na dnie lampki szampana, nakładamy po jednej sztuce i zalewamy przykładaną wcześniej mieszaninę winno-żelatynową tak, by zakryła owoc. Następnie kieliszki wkładamy do lodówki na około 20-30 minut do lekkiego stężenia. Po upływie czasu dolewamy resztę płynu i schładzamy do ponownego stężenia na ok. godzinę. Smacznego!!!

Różowa Cava Freixenet i szampańska galaretka


  1. kupując żelatynę, pamiętajcie, aby wybrać uniwersalną, a nie np. fix!!!