Szampańska galaretka- przepis na deser

Galaretka na bazie wina musującego

Dzisiejszy post niedługi, niekrótki, lecz w sam raz. Pozostając w klimacie walentynek i romantycznych randek, polecamy Ci smaczny, oraz prosty do wykonania deser. Jako Zakochani w Hiszpanii, do przygotowania przepysznej galaretki użyliśmy oczywiście hiszpańskiego wina Cava. W sklepach Lidl możesz kupić butelkę Cava potrzebną do wykonania deseru.

Składniki na szampańską galaretkę

  • 200 ml wina musującego Cava (półwytrawne lub słodsze)

  • 1,5 łyżeczki żelatyny uniwersalnej

  • 20 ml wody

  • ulubione owoce truskawki, maliny (kilka sztuk)

Przygotowanie

Freixenet, Cava-hiszpańskie wino musujące

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, wg. według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Następnie do ciepłego i lepkiego roztworu, dodajemy wino musujące. Na początku po łyżeczce, aby żelatyna dobrze się rozmieszała, później dodajemy resztę bąbelków i całość mieszamy. W kolejnym kroku jeśli chcemy, aby owoc pozostał na dnie lampki szampana, nakładamy po jednej sztuce i zalewamy przykładaną wcześniej mieszaninę winno-żelatynową tak, by zakryła owoc. Następnie kieliszki wkładamy do lodówki na około 20-30 minut do lekkiego stężenia. Po upływie czasu dolewamy resztę płynu i schładzamy do ponownego stężenia na ok. godzinę. Smacznego!!!

P.S. Kupując żelatynę, pamiętaj, aby wybrać uniwersalną, a nie np. fix!!!

Masz pytania dotyczące podróży do Hiszpanii? Napisz do nas zakochaniwhiszpanii@gmail.com

Sprawdź nasz profil na Instagramie

Previous
Previous

Top 5 najpiękniejszych plaż Gran Canarii

Next
Next

Churros- przepis na hiszpański deser