Szampańska galaretka- przepis na deser
Dzisiejszy post niedługi, niekrótki, lecz w sam raz. Pozostając w klimacie walentynek i romantycznych randek, polecamy Ci smaczny, oraz prosty do wykonania deser. Jako Zakochani w Hiszpanii, do przygotowania przepysznej galaretki użyliśmy oczywiście hiszpańskiego wina Cava. W sklepach Lidl możesz kupić butelkę Cava potrzebną do wykonania deseru.
Składniki na szampańską galaretkę
200 ml wina musującego Cava (półwytrawne lub słodsze)
1,5 łyżeczki żelatyny uniwersalnej
20 ml wody
ulubione owoce truskawki, maliny (kilka sztuk)
Przygotowanie
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, wg. według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Następnie do ciepłego i lepkiego roztworu, dodajemy wino musujące. Na początku po łyżeczce, aby żelatyna dobrze się rozmieszała, później dodajemy resztę bąbelków i całość mieszamy. W kolejnym kroku jeśli chcemy, aby owoc pozostał na dnie lampki szampana, nakładamy po jednej sztuce i zalewamy przykładaną wcześniej mieszaninę winno-żelatynową tak, by zakryła owoc. Następnie kieliszki wkładamy do lodówki na około 20-30 minut do lekkiego stężenia. Po upływie czasu dolewamy resztę płynu i schładzamy do ponownego stężenia na ok. godzinę. Smacznego!!!
P.S. Kupując żelatynę, pamiętaj, aby wybrać uniwersalną, a nie np. fix!!!
Masz pytania dotyczące podróży do Hiszpanii? Napisz do nas zakochaniwhiszpanii@gmail.com
Sprawdź nasz profil na Instagramie