Sangría

Na gorący letni wieczór, dla ochłody polecamy tradycyjny hiszpański napój alkoholowy. Sangria domowej roboty jest na naszej liście 5. inspiracji na weekend w Polsce w stylu hiszpańskim. Sangria jest jednym z najczęściej podawanych alkoholi w hiszpańskich barach i restauracjach.

Składniki na sangrię

Istnieje wiele receptur, np. w regionie Asturia Sangrię podaje się na bazie cydru, a nie wina czerwonego. Poniżej czeka na Ciebie nasz tradycyjny przepis, który jest łatwy i szybki w wykonaniu. Smakuje bardzo dobrze. Sami sprawdzaliśmy wielokrotnie :)

Składniki

  • 750 ml czerwonego wytrawnego wina hiszpańskiego
  • 300 ml soku pomarańczowego
  • 1 brzoskwinia
  • 1 jabłko
  • 1 kieliszek brandy
  • 2-3 łyżki cukru
  • laska cynamonu
  • lód w kostkach
  • naczynie na Sangrię (szklany dzbanek), łyżka do mieszania

Sangria w przygotowaniu

Wykonanie

Cukier rozpuszczamy w takiej samej ilości gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Owoce myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do dzbanka. Następnie dodajemy pozostałe płynne składniki i laskę cynamonu. Zależnie od kwasowości wina, dolewamy odpowiednią ilość przygotowanego wcześniej syropu cukrowego.

Sangria prawie gotowa

Wstawiamy do lodówki na ok godzinę. Przed podaniem wrzucamy kostki lodu i laskę cynamonu. Całość mieszamy. Gotowe!!!

P.S. Dobrze schłodzoną Sangrię podajemy w kieliszkach do wina. Jeśli nie masz owoców z naszego przepisu, możesz je zamienić na pomarańcze czy truskawki.

Sangria - na zdrowie!