Restauracja Xiringuito Escribá

Widok z zewnątrz

Będąc w Barcelonie, mieliśmy okazję odwiedzić restaurację Xiringuito Escriba. Jest zlokalizowana przy samej plaży, z fajnym widokiem na Morze Śródziemne. Działa od 1992 roku. Na zewnątrz budynek wygląda niepozornie, jednak wchodząc do środka, miło zaskakuje wystrój wnętrza. Ze względu na lokalizację utrzymany jest on w klimacie marynistycznym.

Wnętrze restauracji

Dominują tu białe i niebieskie kolory. Dodatki są w stylu boho. Jest tu nowocześnie i bardzo przyjemnie. W restauracji panuje bardzo przyjazna atmosfera. Atrakcją tego miejsca jest jej samo serce, a dokładnie kuchnia. Jest otwarta i każdy może przyglądać się pracy, jaką wkładają kucharze w zamówione dania.

Otwarta kuchnia

Xiringuito Escriba to idealne miejsce na skosztowanie dań z owocami morza w roli głównej. Specjalnością tego lokalu są dania z ryżem.

Pierwsza wizyta

Zamówiliśmy patatas bravas, croquetas z szynką jamón ibérico oraz croquetas z dorsza. Do tego desery oraz sangríę z hiszpańskiego wina musującego Cava. Innym razem zamówiliśmy fideuá z owocami morza oraz kurczaka z frytkami. Znajdziesz tu również dania dla dziecka.

Patatas Bravas

Patatas bravas były bardzo dobrze przygotowane. Kawałki ziemniaków lekko chrupiące, podane z pikantnym sosem pomidorowym oraz odrobiną alioili. Cóż więcej dodać? Rewelacja!

Croquetas de jamón

Croquetas z szynką, z wierzchu panierka z panko, lekko chrupiąca, złocistego koloru. W środku wypełnione beszamelem i kawałeczkami dobrej jakości szynki. Ten tapas jest idealną przekąską dla dzieci. Nasza Natalka, za każdym razem gdy jesteśmy w Hiszpanii, zajada ze smakiem małe kuleczki.

Croquetas de bacalao

Croquetas z dorszem równie smaczne co tradycyjne croquetas z szynką. Po pierwszym kęsie, czuć miłe połączenie beszamelu z dorszem. Dobrze doprawione. Naprawdę smaczne.

Desery to osobna bajka. Bardzo smakowite, naprawdę warto spróbować. Mamy tylko jedno zdjęcie, bo byliśmy zajęci degustowaniem i popijaniem Cavy ;)

Sernik z malinami

Druga wizyta

Kolejnym razem będąc w Xiringuito, zjedliśmy porządną porcję fideuá z owocami morza. Miłym akcentem związanym z oczekiwaniem na potrawę, było pozostawienie przez obsługę na stoliku klepsydry, która odmierzała czas do podania dania.

Fideua de mariscos

Wracając do fideuá, to danie również typowo hiszpańskie. Jest odmianą paelli, różnica polega na zamianie ryżu na specjalny makaron. Danie, które nam podano, było bogate w dodatki, jakimi były krewetki, kawałki tuńczyka, małże. Wszystko to spajał makaron znakomitej konsystencji, miejscami lekko podpieczony i przyjemnie chrupiący.

Kurczak z frytkami

Ostatnim daniem była potrawa dziecięca, kurczak z frytkami. Ale nie taki typowy smażony we frytownicy. Keczup dodany do frytek, domowy, lekko słodki.

Podsumowanie

Xiringuito Escriba to restauracja, do której na pewno będziemy wracać będąc w Barcelonie.

Ciekawy zyrandol

  • Adres Av. Litoral 62 – Barcelona 08005
  • Karta dań