Sangría-przepis
Na gorący letni wieczór, dla ochłody polecamy tradycyjny hiszpański napój alkoholowy. Sangria domowej roboty jest na naszej liście 5. inspiracji na weekend w Polsce w stylu hiszpańskim. Sangria jest jednym z najczęściej podawanych alkoholi w hiszpańskich barach i restauracjach.
Istnieje wiele receptur, np. w regionie Asturia Sangrię podaje się na bazie cydru, a nie wina czerwonego. Poniżej czeka na Ciebie nasz tradycyjny przepis, który jest łatwy i szybki w wykonaniu. Smakuje bardzo dobrze. Sami sprawdzaliśmy wielokrotnie :)
Składniki
750 ml czerwonego wytrawnego wina hiszpańskiego
300 ml soku pomarańczowego
1 brzoskwinia
1 jabłko
1 kieliszek brandy
2-3 łyżki cukru
laska cynamonu
lód w kostkach
naczynie na Sangrię (szklany dzbanek), łyżka do mieszania
Wykonanie
Cukier rozpuszczamy w takiej samej ilości gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Owoce myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do dzbanka. Następnie dodajemy pozostałe płynne składniki i laskę cynamonu. Zależnie od kwasowości wina, dolewamy odpowiednią ilość, przygotowanego wcześniej syropu cukrowego.
Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Przed podaniem wrzucamy kostki lodu i laskę cynamonu. Całość mieszamy. Gotowe!!!
P.S. Dobrze schłodzoną Sangrię podajemy w kieliszkach do wina. Jeśli nie masz owoców z naszego przepisu, możesz je zamienić na pomarańcze czy truskawki.
Przygotowanie Sangrii jest jednym z pomysłów na spędzenie weekendu w klimacie hiszpańskim.
Masz pytania dotyczące podróży do Hiszpanii? Napisz do nas zakochaniwhiszpanii@gmail.com
Sprawdź nasz profil na Instagramie