Sangría-przepis

Na gorący letni wieczór, dla ochłody polecamy tradycyjny hiszpański napój alkoholowy. Sangria domowej roboty jest na naszej liście 5. inspiracji na weekend w Polsce w stylu hiszpańskim. Sangria jest jednym z najczęściej podawanych alkoholi w hiszpańskich barach i restauracjach.

Istnieje wiele receptur, np. w regionie Asturia Sangrię podaje się na bazie cydru, a nie wina czerwonego. Poniżej czeka na Ciebie nasz tradycyjny przepis, który jest łatwy i szybki w wykonaniu. Smakuje bardzo dobrze. Sami sprawdzaliśmy wielokrotnie :)

Składniki

  • 750 ml czerwonego wytrawnego wina hiszpańskiego

  • 300 ml soku pomarańczowego

  • 1 brzoskwinia

  • 1 jabłko

  • 1 kieliszek brandy

  • 2-3 łyżki cukru

  • laska cynamonu

  • lód w kostkach

  • naczynie na Sangrię (szklany dzbanek), łyżka do mieszania

Wykonanie

Cukier rozpuszczamy w takiej samej ilości gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Owoce myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do dzbanka. Następnie dodajemy pozostałe płynne składniki i laskę cynamonu. Zależnie od kwasowości wina, dolewamy odpowiednią ilość, przygotowanego wcześniej syropu cukrowego.

Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Przed podaniem wrzucamy kostki lodu i laskę cynamonu. Całość mieszamy. Gotowe!!!

Sangria

P.S. Dobrze schłodzoną Sangrię podajemy w kieliszkach do wina. Jeśli nie masz owoców z naszego przepisu, możesz je zamienić na pomarańcze czy truskawki.

Przygotowanie Sangrii jest jednym z pomysłów na spędzenie weekendu w klimacie hiszpańskim.

Masz pytania dotyczące podróży do Hiszpanii? Napisz do nas zakochaniwhiszpanii@gmail.com

Sprawdź nasz profil na Instagramie

Previous
Previous

Muzeum Carmen Thyssen. Co warto zobaczyć w Maladze?

Next
Next

5 inspiracji na wakacyjny weekend