La ibèrica-restauracja hiszpańska w Warszawie

Szynka Iberico, wnętrze restauracji La Iberica

Jak podaje portal Tripadvisor, w Warszawie jest 35 miejsc z kuchnią hiszpańską. We wrześniu 2020, przed zamknięciem restauracji z powodu kolejnej fali koronawirusa, wybraliśmy się do stolicy. Odwiedziliśmy restaurację La ibèrica.

Restauracja La ibèrica

Restauracja z kuchnią hiszpańską La Ibèrica

Otoczenie lokalu jest bardzo przyjemne, jest tu zielono i spokojnie. W pobliżu znajduje się kilka innych restauracji. Bez problemu można również znaleźć miejsce postojowe na płatnym parkingu. Wchodząc do lokalu, pierwsza w oczy rzuca się otwarta kuchnia, która jest sercem restauracji.

Restauracja La ibèrica, Warszawa

Widać, jak kucharz przygotowuje na bieżąco dania. Sam lokal jest mały, ale uroczy. Cały w białych płytkach, sprawia wrażenie sklepu mięsnego ;) Na ścianie są haki, z których zwisają dorodne sztuki szynki. Wystrój i detale sprawiają przyjemną, hiszpańską atmosferę.

Co zamówiliśmy?

Paella, tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej

Przechodząc do menu, karta dość krótka co dla nas jest plusem. Na tablicy w restauracji, wypisane są dodatkowe dania dnia spoza karty. My zdecydowaliśmy się zamówić patatas bravas z salsą brava i sosem aioli, krokiety z dorsza, które były serwowane jako tapas dnia, zupę z owocami morza, oraz paellę.

Nasze wrażenia

Tapas, hiszpańskie przystawki

Po złożeniu zamówienia otrzymaliśmy czekadełko, którym były smaczne oliwki. Zaczynając od przystawek, patatas bravas były niezłe, ale nie wzbudziły naszego zachwytu. Natomiast krokiety z dorsza zaskoczyły nas bardzo pozytywnie. Miękkie, dało się wyczuć smak ryby, a panierka była przyjemna w smaku, lekko chrupiąca. Podsumowując bardzo dobre.

Zupa!!! Ach ta zupa z owocami morza. Koloru hiszpańskiego, czerwonego. Z dużą ilością krewetek, małży, do tego lekko pikantny smak, po prostu poezja. Dla takiej zupy, która delikatnie rozgrzewa i po chwili uwalnia smak owoców morza, chętnie wrócimy do La ibèrica porą jesienną i zimową.

Paella, hiszpańskie danie

Jesteśmy fanami paelli, więc na danie główne zamówiliśmy to danie w wersji z owocami morza. Pięknie podana, nawet uchwyty patelni do serwowania paelli były ozdobione serwetkami ułożonymi w kształt byka. Czekaliśmy dość krótko, bo ok. 20 minut. Typowy czas oczekiwania na paelle to ok. 40 minut. Co do samego ryżu, nie miał tak intensywnego „morskiego” smaku, jaki spotykaliśmy w Hiszpanii. Paella nie była zła, jednak dla niej samej nie wrócilibyśmy ponownie. Miłym zaskoczeniem była możliwość zamówienia hiszpańskiego piwa bezalkoholowego.

Podsumowanie

Czy warto było spróbować dań w La ibèrica? Oczywiście, że tak. Jedzenie jest smaczne i jak na polskie warunki wystarczająco "hiszpańskie". Dużym plusem restauracji jest bardzo przyjazna obsługa i miła atmosfera. Panie proponują kredki i kolorowanki dla dzieci :) Będąc w Warszawie chętnie tu wrócimy i spróbujemy innych przysmaków kuchni hiszpańskiej.

Lokalizacja

ul. Burakowska 5/7, Warszawa

 

Masz pytania dotyczące podróży do Hiszpanii? Napisz do nas zakochaniwhiszpanii@gmail.com

Sprawdź nasz profil na Instagramie

Previous
Previous

Prezentownik na Dzień Dziecka

Next
Next

Formuła 1 w Hiszpanii